Баннеры

17 марта 2015 г.

Підсолодись із 4young та дізнайся дещо шокуюче-шоколадне

Шоколад і чашка ароматної чорної кави…ммм, як приємно! Особливо зранку! Розгортаючи сріблясту фольгу, абсолютно не замислюєшся про те, що історія шоколаду починається з давніх часів. Хто придумав шоколад? 























Приблизно за 1500 років до нашої ери на березі Мексиканської затоки в Америці виникла цивілізація ольмеків. Ця культура подарувала нам назву «какао». Воно звучало як «kakawa». За такий довгий час у назві змінилося всього лише декілька літер.



«Все інше - це просто їжа. А шоколад - це шоколад.» Патрік Скін Кетлінг 

На зміну ольмекам прийшла цивілізація майя. Саме майя і поклали початок культивуванню какао-дерева. Майя вживали шоколад у вигляді напою: обсмажені какао-боби, що самі по собі мають гіркий смак, змішувалися з холодною водою, а потім у цю суміш додавали гвоздику або перець чилі. Втім, є думка, що напій богів винайшли зовсім не майя, а ацтеки. Для свого імператора Монтесуми вони готували напій «xocolatl» - «гірка вода». Напій вважався священним, пити його могли лише обрані. 



«Справжні аристократи завжди починають свій день з порції шоколаду.» Олена Усачова

Знадобилося ще два століття, щоб шоколад набув сучасну форму, смак і став доступним. Все найцікавіше і найважливіше сталося з ним саме в ХIХ столітті. Спочатку був винайдений гідравлічний прес, за допомогою якого з какао-бобів з’явилася можливість витягати какао-масло, зменшуючи гіркоту шоколаду. Потім англієць Джозеф Фрайвинайшов першу шоколадну плитку з какао-масла, змішаного з цукром. Смачно і корисно. 



ШОКОЛАД багатий на кальцій, магній і фосфор, завдяки яким ми стаємо красивими і розумними. Фосфор живить мозок, магній регулює клітинний обмін, кальцій забезпечує міцність кісткової тканини. Мабуть, один з найцінніших властивостей шоколаду - його здатність піднімати настрій. Якщо пригнічує смуток і печаль - з'їжте шоколадку або випийте шоколадного напою, і життя здаватиметься кращим. Адже вміст магнію, який протидіє депресії, покращить пам'ять,підвищить стійкість до стресів та зміцнить імунітет. 




«Все, що мені потрібно, - це любов, ну, і трішки шоколаду.» Чарльз Шульц

 Вчені вважають, що флавоноли какао, що містяться в шоколаді, можуть бути корисними у випадках, коли робота мозку погіршена, наприклад, внаслідок перевтоми, недосипання. Ефект шоколаду пов'язаний, по всій ймовірності, з розширенням судин головного мозку. При цьому важливі ділянки мозку отримують більше крові і краще забезпечуються киснем. Шоколад ніколи не вийде з моди, і навіть у ХХI столітті він залишатиметься слабкістю багатьох людей.



Текст - Яна Кагерманова

0 коммент.:






Отправить комментарий