Баннеры

18 марта 2015 г.

Читай українською: огляд найпопулярніших книжок 2015 року

Підбадьорити вам настрій в ці холодні весняні дні хотілося б з огляду новинок вітчизняної художньої та перекладної літератури, яка зараз переживає хвилю популяризації. Отже, і ми не відстаємо і закликаємо читати українською! Адже розмаїття книжок на будь-який смак це дозволяє;) 


























Олексій Чупа «Казки мого бомбосховища»
Моє знайомство з Олексієм Чупою, молодим письменником з Донбасу, якого донецькі інтелектуали з гордістю називають «наш Жадан», розпочалось влітку з книги «10 слів про Вітчизну, включаючи вигуки». Ця книга мене буквально захопила, я читала її у всіх положеннях тіла, і, прочитавши, взяла творчість цього письменника на замітку. Тексти Олексія Чупи, як і він сам – не те, що здається на перший погляд. Ви уявляєте собі молодого працівника заводу, що приходить додому і пише твори, легкі для сприйняття, але з глибоким сенсом, де кожен може побачити себе у головному герої, свої емоції та навіть свої гріхи?! Нова книга так само присвячена звичайним людям,жителям Макіївки, які живуть у найординарнішому будинку з квартирами – хрущовками. Але їхнє життя – набагато цікавіше, якщо зазирнути за двері квартир та детально розглянути їхніх мешканців у звичайнісінький вихідний день.


Леонід Кантер, Павло Солодько «З табуретом до океану»
Коли флер новорічних свят спадає з очей, а буденність усією масою навалюється на твоє нещасне тіло, хочеться все кинути і поїхати світ за очі. Таку подорож, але віртуальну, обіцяє цікава «щоденникова» оповідка режисера, продюсера та затятого мандрівника Леоніда Кантера, який разом з друзями вирішує віднести чотири табурети з кухні до чотирьох океанів – Атлантичного, Індійського, Льодовитого й Тихого. У книзі розповідається про останній ривок подорожі – мандрування Америкою у бік Тихого океану. Цю книгу важко віднести до жодного з жанрів чи визначити тему, що червоною ниткою проходить крізь тло сюжету, адже тут є все: детектив, філософські роздуми і навіть набір лайфхаків, як знайти роботу чи оселю на ніч. Однією з особливостей твору є те, що понад 100 щоденникових записів та листів є самостійними історіями, а, отже, почати читати можна з будь-якої сторінки.

Деніел Кіз «Квіти для Елджернона»
Влітку 2014 року помер американський письменник, автор «найлюдянішого твору всіх часі», Деніел Кіз. Ця трагічна подія не оминула український літературний небосхил,і нещодавно вийшов переклад українською його «Квітів». Хто ще не читав, повідомляю: книга відноситься до так званої психологічної фантастики, розповідь ведеться від розумовідсталої людини Чарлі. Він живе один, бо його родина відмовилась від нього. Тому понад усе він мріє вилікуватися та повернути любов батьків. І ось внаслідок клінічного випробування Чарлі стає генієм. Автор ставить перед читачами питання, одне складніше за інше. Що важливіше: гонитва за знаннями чи пошук любові? Чи завжди наукові відкриття призводять до позитивних наслідків? Чому суспільство не сприймає «лишніх людей»? Прочитайте та знайдіть відповідь для себе.






Софія Андрухович «Фелікс Австрія»
Завершити хочу книгою-відкриттям, яка зібрала всі можливі і неможливі нагороди цього року(Гран-прі Форумі видавців 2014 у Львові, «Книга року BBC-2014», тощо)і визнання найсуворіших критиків – роман доньки Юрія Андруховича Софії «Фелікс Австрія», на прикладі якого ми з радістю пересвідчуємось, що не на усіх дітях геніїв природа відпочиває. Цей твір – історія 2 нерозривно пов’язаних жіночих доль, панянки Аделі та її служниці Стефанії, чиїм тлом стає Станіславів (сучасний Івано-Франківськ) зразка 1900-го року, що знаходиться на той час у складі Австро-Угорської імперії. Авторка не скочується до банального жіночого роману, навпаки, її героїнь можна назвати «рупорами історії», адже через призму їхнього життя показується невідворотність загибелі могутньої колись держави. Але не сприймайте мої слова надто серйозно: читати буде «захопливо», гарантую :)




Автор - Олена Позняк

0 коммент.:






Отправить комментарий