Баннеры

28 марта 2015 г.

Єдність у різноманітті!

19-21 березня 2015 р. файне місто Тернопіль приймало учасників програми «Єдність у різноманітті: подолання стереотипів та конфліктів, налагодження діалогу між молоддю Сходу, Півдня та Заходу» від ГО «Молодіжна Альтернатива» за фінансової підтримки Нацвонального Фонду Підтримки Демократії з Луганської, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей. Представляли свій університет і студенти ЧДУ імені Петра Могили.






















Організатори зробили основними цілями цього освітнього проекту встановлення постійного діалогу між молоддю Сходу і Заходу, виявлення та подолання стереотипів сприйняття ними один одного, формування простору, де можна почути думки учасників з різних областей та виробити спільне бачення вирішення конфліктів сучасної України; обмін досвідом у громадській діяльності; навчання учасників впливати на владу, змушувати владу чути громаду; встановлення тісних контактів між активною молоддю, задля розбудови цілісної суверенної України.



 Програма заходу відрізнялась насиченістю та різноманітністю. Не встигли ми оговтатись від проїзду тернопільським таксі з відкритим багажником та довгої ночі у потязі, проведеної у розмовах, як треба було вже збиратись на екскурсію по місту. Тернопіль здивував своєю «культурністю», насправді ця риса притаманна усім містам Заходу України, якесь поєднання історичного, духовного та сучасного, молодіжного.


 Центр «файного міста» досить компактний, владі вдалося зберегти навіть частину австрійської бруківки, але, хоч Тернопіль і заснований 1540 р., старовинних будівель збереглося мало, адже під час Другої Світової війни він був сильно пошкоджений, за що отримав прізвисько «другий Сталінград». Незважаючи на це, збереглась старовинна церква, в якій молився ще Данило Галицький та замок, навкруги якого розбудовувалось середньовічне місто. 



Окрема перлина Тернопілля – це величезне озеро, чиє плесо заспокоювало та милувало погляд. Учасники програми мали змогу надихатися цим краєвидом увесь час перебування в Тернополі з вікон готелю «Галичина». Окрім оглядової екскурсії по місту, перед нами відчинили двері 2 тернопільських музею: Тернопільський краєзнавчий музей, що представив експозицію відомого українського барокового скульптора Й.Пінзеля, та Тернопільський історико-меморіальний музей політичних в'язнів, де раніше розташовувалась в’язниця НКВД. Екскурсоводом у останньому виступала не проста людина, а колишній в’язень, куратор музею, Ігор Олещук, який своїми оповідями трохи підняв завісу над такою темою, яка «роз’єднує» Схід та Захід України, як функціонування ОУН та УПА. Перший день завершився майстер-класом по писанкарству, що є справою не лише майстерності рук, але і глибини серця та польоту фантазії! Саме таке заняття допомогло відпочити і душею і тілом від насиченого цікавими подіями дня. 



Особливістю програми «Єдність у різноманітті» була велика кількість зустрічей: з представниками органів місцевої влади та депутатами місцевого рівня та ВРУ, молодіжних та недержавних громадських організацій, студентських рад, працівниками ЦНАП. Велика дяка організаторам за можливість поспілкуватись з тернопільськими волонтерами АТО, зрозуміти специфіку діяльності саме у їхньому місті та обмінятись досвідом, адже наш університет також не пасе задніх у питанні допомоги військовим. Цікаво пройшла зустріч з замісником мера м. Тернополя, організатором та ведучим тернопільського Євромайдану, волонтером та українським бардом Олександром Смиком. 



Приємно, коли в піснях можна почути і якусь життєву історію, і роздуми, і навіть деякі висновки – зрештою, саме це і робить їх не порожніми. 
Тренінги програми були присвячені головній темі проекту: усуненню розбіжностей та згуртуванню молоді Сходу, Півдня та Заходу України шляхом встановленню діалогу та залученню до дискусій, проведення ділових ігор та груповій роботі над завданнями. Нашим тренером був Олег Гришин, представник Донецького осередку організації «Комітет виборців України», що зараз проживає на Миколаївщині. З гумором підійшли ми до таких серйозних тем, як «Міжособистісна комунікація та її бар’єри», «Стереотипи та їхня роль у повсякденному житті», «Конфлікти: структура та шляхи подолання», «Взаємодія влади та громадськості», всі учасники отримали безцінний досвід відстоювання своєї точки зору та публічних виступів, навчились дослухатись одне до одного та знаходити оптимальне рішення. 



Спілкування з молоддю Луганської, Запорізької, Херсонської та Тернопільської областей було водночас неформальним та змістовним, до того ж дозволило подивитись на ситуацію в Україні з іншої сторони, абстрагуючись від особистої, вже сформованої, думки з певних питань. Виникло розуміння, що з такими патріотами своєї країни та людьми з активною життєвою позицією ми не тільки подолаємо війну, а й зробимо Україну успішною європейською державою, адже наша сила у різноманітті.


























Автор - Олена Позняк

0 коммент.:






Отправить комментарий