Баннеры

24 марта 2015 г.

Як вчитись на своїх помилках?

«Обпікшись на молоці, дмеш на воду», - кажуть у народі. І справді: більшість з нас намагаються вчитися на своїх помилках. Інша справа, що не у всіх це виходить. 


















Вчитись на помилках можна тільки після того, як ти визнаєш, що зробив їх. Як тільки ти починаєш звинувачувати інших людей (або весь Всесвіт), то одразу кілометровими кроками віддаляєшся від будь-якого можливого уроку. 
Але якщо ти чесно визнаєш (перш за все, перед самим собою): «Так, це моя помилка, і я сам несу за неї відповідальність», то можливість отримати цінний досвід стане набагато ближче до тебе. Мудрі люди визнають свої помилки легко. Вони знають, що прогрес – це не пряма лінія. Але з багатьох причин визнавати помилки буває важко. У багатьох сферах ми конкуруємо між собою. В школі, в університеті, за місцем роботи ми здаємо всілякі тести, які визначають (чи насправді це так?) наш рівень відносно знань, компетенції, можливостей тощо. І якщо ти зробиш помилку, то автоматично станеш невдахою. Тоді краще нічого не робити взагалі, аніж потім знаходити виправдання, чому ти провалився, чи не так? 


 Але ось, що тобі треба, аби не боятись визнавати помилки: 
1. Уяви себе в найгіршому варіанті ситуації, у яку ти можеш потрапити, зробивши помилку. Невже це привід відвернутись від тебе друзям, рідним, знайомим? 
2. Впевнено визнавай свої промахи. Ідеал – це абстрактне поняття. 
3. Будь достатньо сильним, щоб змінити те, в чому ти помилився. Інакше навіщо тобі досвід, який ти просто поклав на поличку?
4. Не наступай на ті самі граблі. 


У моменти слабкості єдиний спосіб запобігти повторенню помилок – це заручитися чиєюсь підтримкою. Наприклад: «Я знову хочу грати в комп’ютерні ігри, але пообіцяв своїй дівчині, що не буду цього робити. Може, виберемось кудись, щоб я точно не застряг у «стрілялках»?» Іноді корисно визнавати, що тобі потрібна допомога. 
Ніякий аналіз не може замінити впевненість у собі. Коли ти зробив помилку, природно, що виникає сумнів, чи здатен ти наступного разу її не повторити. Але треба перебороти свої сумніви. Найкраще, що можна зробити, це вивчити минуле, досвід інших людей в таких самих ситуаціях і, звичайно, повернутися у гру. 



Один із способів дізнатися, що ти вже зробив правильні висновки – почуття гумору. Це може зайняти кілька днів, але в кінці кінців, ти побачиш позитив у тому, що сталося. Коли ти зможеш посміятися над власними помилками – це знак того, що ти більше не судиш себе на основі однієї події. Гумор не дає зациклюватися на минулому (зробити нові помилки ще легше, коли віддаєш занадто багато енергії, щоб уникнути схожих на попередні). 

Незалежно від того, що станеться завтра, післязавтра, через тиждень, ти отримаєш певний досвід і зможеш його застосувати в майбутньому. І на останок: «Не помиляється тільки той, хто нічого не робить».

Автор - Яна Алімова

0 коммент.:






Отправить комментарий