Баннеры

15 марта 2015 г.

Арт-терапія: порятунок від стресів та поганого настрою

Мистецтво і його прояви є невід’ємними частинами кожної людини, тому що вони допомагають формувати характер і смаки. Для людини творчість – одна з можливостей проникнути в свій внутрішній світ і дізнатися себе. Творчість – це створення нового, яке має позитивно суспільну значимість, сприяє прогресивному розвитку людства. Чим більше людина пізнає, аналізує, спостерігає, тим більше, ширше відкривається на творчий процес – створення нових форм. 





Творчість допомагає людині звільнити свою індивідуальність. В той час, коли включається творчий процес, людина набуває активності і бажання діяти. Стародавні вважали, що творчість – це індивідуальний погляд на речі, здатність бачити кожен предмет по-своєму. Творче мислення вимагає свободи, розкутості, усунення зовнішніх гальмувань. У кожної людини є здатність генерувати ідеї та критично оцінювати їх. 



 Рівні розвитку творчості: 
1. Людина в основному реагує на імпульси, які походять від зовнішнього світу і майже зовсім не реагує на внутрішній. Внутрішній світ тоді стає простим генератором потреб. Тут можна діагностувати вузькість свідомості і невміння побачити свої можливості. Ця людина здатна вислуховувати щось нове, але не в змозі це застосувати. Природно і аналізувати, придумувати, конструювати йому складно, бо це не його! Це нове! Часто такі люди відчуваючи жалість до себе зупиняються на якомусь етапі, і вони не в змозі побачити себе як частину якогось процесу. 
2. Людина розуміє і бачить недоліки інших людей, але не в змозі прийняти самого себе. У нього розвинений поріг внутрішнього критика, часто це проектується на інших людей і гальмується процес творчості. Хоча треба сказати, що відчувати і відчувати може багато, хоча не завжди здатний висловити словами. Можна додати. що страх також є ворогом творчості. Він процес творчості разом із зайвою критикою призводить до паралічу. 
 3. Людина вміє спостерігати, аналізувати і виділяти головне в ситуаціях. Він розуміє, що кожна людина має біля себе свою реальність і не варто судити ні про що. Легше взаємодіє з людьми і шукає, почуває їх індивідуальність, при цьому розкриваючи свою, що допомагає йому генерувати нові ідеї і затверджуватися через їх реалізацію. Характер такої людини характеризується досить сильною волею, і такий вплив внутрішньої волі допомагає змінювати ментальні установки. Людина відкривається на власну еволюцію і набуває велику свободу. Мотивацією до дії завжди стають внутрішні імпульси.
4. Людина з легкістю створює образи, будь-які, в кожній області, будь то математична або гуманітарна або технічна. Ці люди відчувають свою свободу і межі її впливу, а також відкриваються на будь-яку свою думку. Вони здатні розуміти ілюзії інших, не руйнувати їх замків, і при цьому, зберігаючи себе, свої цінності, допомагають іншим зрозуміти і прийняти себе. 



 Види арт-терапії:
 Ізотерапія 
Творча діяльність має унікальну властивість виносити на поверхню все приховане і неусвідомлене, що постійно тисне на нас і не дає вдихнути вільно. Під час малювання або ліплення задіюється права півкуля головного мозку, що дозволяє обійти цензуру розуму, який намагається фільтрувати негативні думки і емоції, а також все те, що має відношення до глибинних несвідомим процесам. 
Танцювальна терапія
Що може бути прекрасніше, ніж висловити власні почуття і емоції в танці? Разом з цим, заняття танцювальною терапією виявляються настільки ефективними і цілющими, що здатні змінити ваші погляди на світ - для цього потрібно лише зробити танець своїм союзником. 
Музикотерапія 
Безліч досліджень, дозволяють зробити висновок, що терапія музикою приносить велику користь. Вона ефективно використовується при хворобі Альцгеймера, депресіях, стресах і безсонні. Під час прослуховування музики внутрішній стан людини змінюється - він налаштовується під ритм мелодії, вбираючи позитивні вібрації. 
 Ігрова терапія 
Участь у сценічних постановках також надає цілющий ефект на нашу психіку. Розігруючи важкі ситуації з життя, звертаючись до потаємним куточкам нашої психіки в пошуках важливих емоцій, ми відкриваємо доступ до підсвідомості. Крім того, в ході театральної гри активуються пам'ять, увагу, волю, почуття, уяву і здатність володіти власним тілом.
Фототерапія 
Для вирішення психологічних проблем, особистісного росту та самопізнання використовується фотографія. Фотографія найкраще проявляє внутрішній стан та емоції людини. 
Казкотерапія 
Цей вид терапії дуже добре підійде мрійникам. Він успішно застосовується для розуміння стану психіки, вирішення конфліктних ситуацій, а також для внутрішніх змін. 



 Переваги арт-терапії: 
• підходить практично всім людям, незалежно від їх віку і не вимагає спеціальних творчих навичок і умінь; 
• є в основному засобом невербального спілкування, що забезпечує прямий доступ до підсвідомості; 
• дозволяє висловити негативні емоції в соціально прийнятною манері і без шкоди для оточуючих;
• сприяє зближенню людей і налагодженню гармонійних стосунків, що дуже цінно в разі взаємної антипатії і труднощах з встановленням контакту; • забезпечує об'ємний матеріал для подальшого аналізу;
• є засобом вільного самовираження, проходить в теплій довірчій атмосфері, викликає у людей позитивні емоції і допомагає в формуванні оптимістичної життєвої позиції. 



Який же продукт можна вважати творчим? Адекватність, новизна, оригінальність, доведена до логічного завершення і, найголовніше, творче рішення допомагає по іншому подивитися як на старе, так і на нове та на все життя в цілому.



Автор - Яна Кагерманова

0 коммент.:






Отправить комментарий