Баннеры

25 марта 2015 г.

Щастя є!

Щастя – складна і доволі суперечлива штука. Які б там визначення не давала «Вікіпедія», все одно кожен розумітиме його по-своєму. Комусь для щастя потрібні постійні несподіванки, подорожі та спілкуванняіз друзями, а хтось відчуватиме себе цілком щасливим і в компанії книжки та чашки кави під рукою, сидячи вдома.Ми самі не лише визначаємо, що для нас щастя, а йтворимо його. І зараз ми тобі це доведемо. 

























Я стану щасливим, коли… 
 Забудь про такі продовження цієї фрази, як «схудну», «знайду собі хлопця/дівчину», «закінчу навчання», «почну більше заробляти», «одружуся», «вийду на пенсію»… Забудь взагалі про інші варіанти, окрім «коли я сам цього захочу». Очікуючи слушного моменту для щастя, можна дійсно вийти на пенсію. Скажи чесно, скільки по-справжньому яскравих днів ти можеш згадати за останній місяць? Чи хоча б за останній тиждень? Наше життя – це не примарне майбутнє, а конкретні емоції, які ми переживаємо просто зараз. Відкладати відчуття щастя на потім – все одно, що відмовитись від нього. Почни насолоджуватись життям і цінувати кожну його мить просто зараз! 



 Допоможи собі сам 
А як щодо того, щоб допомогти ще комусь, окрім себе? Як не дивно, але дослідження доводять, що допомагаючи іншим людям, ми самі стаємо щасливішими. Вчені пояснюють це тим, що роблячи щось корисне чи дійсно важливе, людина починає помічати свою значущість, як наслідок – підвищується самооцінка, з’являється відчуття задоволеності. Лев Толстой, мабуть, мав рацію, коли говорив, що ми любимо людей не стільки за те добро, яке вони зробили нам, скільки за те добро, яке ми зробили їм. Це підтверджують і результати дослідження Національного центру волонтерства Великобританії: практично всі волонтери цієї установи повідомили, що така робота допомогла їм зменшити кількість своїх психологічних проблем. Ось і згадай про це, коли наступного разу випаде слушна нагода зробити щось на добровільних засадах. І взагалі – роби щось добре без усілякої на це причини кожного дня. 

Лови позитив 
Якщо ти ще не вступив до рядів оптимістично налаштованих, то саме час приєднуватись. Думаєш, що залишатись позивним не так вже й легко, коли в тебе три неготових семінари, недописана доповідь і взагалі «все гірше нікуди»? Тоді бери приклад з японських гейш - після багатогодинних виснажливих тренувань, вони мали дивитись на захід сонця і квіти, розповідаючи при цьому про свої позивні емоції. А якщо позитивпідкріпити посмішкою – то щастя тобі точно гарантоване. Принаймні, так вважають дослідники з Мічиганського державного університету. Вони стверджують, що за результатами їх експерименту співробітники компанії по роботіз клієнтами, які посміхаються щиро, розмірковуючи про щось хороше, перебувають у кращому настрої і працюють більш продуктивно. Відгороди себе від усього негативного на користь того, що піднімить тобі настрій. 

Don’t worry, be happy 
Припини хвилюватись через усілякі дрібниці. Зрештою, більшість з них або не мають глобального значення, або жне збуваються. Зате нервові клітини не відновлюються. Згадай «неймовірно жахливу проблему», яка не давала тобі спокою місяць тому. Чи такою ж жахливою вона видається тобі зараз? А тепер згадай скільки ти хвилювався з цього приводу тоді. Можливо, нервування було зайвим. Іноді слід просто раціонально поглянути на речі: сварка з подругою не триватиме вічно, як іремонт у квартирі чи неприємності в університеті. Все погане рано чи пізно закінчується. 

 Не шукай щастя десь далеко, бо воно завжди поруч. Воно в тобі самому.






























Автор - Яна Алімова

0 коммент.:






Отправить комментарий