Баннеры

2 августа 2014 г.

Радянський (?)оп-арт

Проходячи повз одеського музея західного та східного мистецтва, мою увагу відразу привернула цікава афіша із зображенням монохромного оп-арту. Зображення натякало всім своїм виглядом на якогось молодого автора, який є представником сучасного мистецтва, але як виявилося, це була виставка доволі відомого у вузьких кругах одеського художника – Олега Соколова.


























Олег Аркадійович Соколов (1919-1990) - художник, поет, живописець і графік, який стояв біля витоків «другого одеського авангарду». 



Олег – яскравий приклад інтелектуальної еліти радянських часів, який виступав за свободу духу та самовираження. Його роботи так і закликають до того, що кожна людина – це індивідуальність і робити вона може все, що їй заманеться, виражати власні думки не боячись докорів, ставитися до життя так, як вона того бажає. 




























«Джаз»

Через такі погляди, які він виражав, здавалося би, лише своїми картинами, а не гучними закликами чи пропагандою, його не дуже полюбляли та визнавали як художника середньостатистичні радянські люди, а кореспонденти та критики робили нищівні рецензії на його виставки. Але, як ви можете побачити нижче, його роботи дійсно представлять такий напрямок образотворчого мистецтва як абстракціонізм, який у 60-70 рр. минулого сторіччя був чимось неосяжним і зовсім незрозумілим для СРСР та напряму, який закликав до деморалізації населення. 


На жаль, багато людей і у наш час, можуть сказати, що хист до малювання у даного художника відсутній і назвати його творіння «карляками», але задумайтесь: якщо б Ви хотіли передати свої емоції, почуття, чи показати ваше відношення до певної події, то як саме Ви б це зробили, і чи зробили би взагалі? 

                                                               
 «Холодные стихии»

А от мені, після перегляду його картин, навпаки, захотілося саморозвиватися та створювати щось прекрасне.






Памяти Корвьзье 

До речі, більшість його робіт була виконана дуже цікавою технікою: спочатку він малював зображення чогось, вирізав це, а потім робив щось на кшталт аплікацій на певному фоні, з’єднував багато елементів на одному холсті. Також, митець вирізав (чи дописував вручну) строки з віршів або прозових творів та накладав їх збоку основного зображення. Думаю, багато молодих людей побачать схожість робіт Соколова на популярні картинки у Tumblr: геометричні форми та цитати на фоні симпатичних картинок.
Особливо тут:


«Прометей»

«Скрябин»

Абстракція доволі важкий для розуміння жанр. Ось наприклад картина «Схема одного дня»: 












Чи «Инквизиция»: 


Мабуть, незрозумілість форм і є основним інструментом митця, який він використовує для того, щоб спонукати людину мислити, не дивитися, запам’ятовувати та сприймати лише чужі образи, а дороблювати і навіть створювати свої. 

Автор - Марія Мікіртичева
Зображення - http://www.sokolov.odessa.ua та http://www.olegsokolov.org

0 коммент.:






Отправить комментарий