Баннеры

17 мая 2012 г.

«М’яч круглий, а поле велике»

Зараз звідусюди тільки й чуєш: «А ти готовий до Євро-2012?», або «Ти вже затарився пивом та пепсі, бо без нього футбол – не футбол».  Проте, найголовніші питання звучать ледь чутно, а саме: що саме ви знаєте про футбол і чим він є власне для вас? Футбол – це  не просто гра 22-х заможних чоловіків (якщо це якась світова першість, або українська), а доволі цікава та заплутана стратегія, азартна гра, театр емоцій та людських доль. 


Ще є час зібрати середню валізу футбольних знань перед початком євро-турніру.  І в цьому випадку друковані видання та інтернет будуть нашими найкращими друзями. Про те, що чимало інформації про кожну збірну можна знайти у світовій мережі, говорити годі. Але набагато цікавіше дізнаватись приховані факти або майже забуті з наших старих добрих паперових книжок. 


І перша книга, яку пропонуємо вашій увазі – це практично свіже видання (2011 року) «Українські письменники про футбол». У короткому описі цієї книги можемо прочитати наступне: «Антологія містить фантастичні та реалістичні, трагічні та сатиричні, біографічно-публіцистичні та глибоко інтимні, але неодмінно «навколофутбольні» оповідання одинадцяти літературних форвардів України ХХІ сторіччя».  Уклав книгу  Сергій Жадан – він, як граючий тренер, зіграв сам (у книзі міститься його оповідання) і скоординував дії ще десяти літературних гравців, серед яких: Юрій Андрухович, Андрій Бондар, Юрій Виничук, Мако Кідрук, Андрій Кокотюха, Олег Коцарев, Володимир Сергієнко, Сашко Ушкалов, Фоззі, Артем Чех.


Збережемо інтригу від прочитання книги, і тому коротко проаналізуємо перше оповідання «Гра з випадковими числами» Юрія Андруховича.  Зізнаюсь щиро, мені як донці вболівальника Київського «Динамо» зі стажем було дуже приємно читати ці сторінки, оскільки вони стосувалися історії цього гранду. Юрій Андрухович коротко розповів про історію київського клубу з часів приходу Валерія Лобановського до тренерської лави і до часів, коли швидка забрала «білого ведмедя» з цієї ж лави назавжди. Уклавшись у тридцять сторінок, він навів відомі історичні факти, побудував хронологію злетів і падінь, як «Динамо», так і збірних СРСР та України, і найголовніше – збагатив все внутрішніми роздумами, спогадами, емоціями і філософією. Проте, яким би гарним не був Андрухович, все ж таки мені здається, що деякі факти слід перевірити, так, суто для власної цікавості і для суб’єктивної думки, особливо, якщо ви вболіваєте за «Динамо». 


Щодо останніх книг, які ми вам запропонуємо, то це будуть, по-перше, книги вашої домашньої бібліотеки, яку збирали ваші батьки та дідусі (там завжди можна знайти безліч цікавостей), а по-друге -  все, що пропонують зараз книгарні також буде доречним. Щодо до мене, то завжди цікаво читати мемуари світових зірок футболу: там і плітки, і факти без прикрас можна знайти.  А ще краще сходіть на футбол, хоча б нашої миколаївської команди. Гарантуємо, що на стадіоні від того, ще радянського, покоління фанів ви почуєте не чутті і ненадруковані у жодній книзі футбольні історії та побрехеньки.  


Бажаємо спекотного футбольного літа!

Автор статті: донька свого батька
Автор фото: Андрій Javdet

0 коммент.:






Отправить комментарий