Баннеры

4 января 2012 г.

Різдво та Christmas

Незабаром перша вечірня зірка сповістить про велике світове диво – народження маленького Ісуса. Трохи відпочивши від новорічних гулянь, голови українських господинь почнуть боліти від того, чим дивувати рідних на Різдво. Стільки справ треба зробити: і вечерю приготувати, і кумів рідних поздоровити, і подумати чим наповнювати мішки колядувальників. Цікаво, а якими проблемами переймаються зарубіжні пані? Здається нам, що вони не надто напружують себе перед Різдвом. Тому давайте порівняємо західні та українські традиції святкування Різдва.



Так сталося, що величний стовп християнства одного разу перетворився на велике гіллясте дерево, проте православна та католицька гілки залишилися найсильнішими й до сьогодні, можливо саме тому в нас стільки спільного в традиціях і так багато відмінного.Католики святкують Різдво Христове починаючи з 24 грудня й по 26 грудня. 24 грудня зокрема англійці називають Christmas Eve. Щодо нас, то ми 6 січня називаємо Святвечір.

Особливості різдвяного столу.

Отже, традиційне меню англійців на Різдво виглядає таким чином:
Обов’язково індичка запечена у маслі, картопляний салат з ікрою, солодкий пастернак з гірчицею, глазурована морква в апельсиновому джемі, брюссельська капуста з травами, запечена картопля з шафраном, ну, і звичайно, традиційний англійський пудинг. Погодьтеся меню англійців як дзеркало відображає весь їхній менталітет.


А тепер згадаємо наш стіл. С прадавніх часів прийнято готувати дванадцять страв на Святвечір. У християнській традиції страви символізують дванадцять апостолів. Найголовнішими обрядовими стравами на святий вечір є кутя та узвар. Решта страв можуть досить сильно варіюватися, в залежності від регіону та статку родини.


Так, для приготування святкової вечері бралось 12 полін, які були жертвою 12 сузір'ям зодіаку, готували 12 священних страв: кутю з медом, узвар, вареники, голубці, рибу, картоплю з товченим часником, горох з олією і часником, ячмінну кашу з олією або медом, пшоняну кашу, варену кукурудзу, пироги з маком, варені боби. Найголовнішою вимогою є те, що страви повинні бути пісними, оскільки Святий вечір припадає на останній день пилипівського посту.Як бачите вибір великий, та і ми певні ваша фантазія зараз так розгулялася, що на вашому столі з’являться страви, які не були зазначені в цьому списку.


Традиційні колядки та carols.

Звернемося знов до англійців, і побачимо, що на Різдво вони полюбляють співати щедрівки або так звані «керолс». А українці вам не тільки заспівають на Різдво, а ще й театралізовану виставу та вертеп покажуть.


За віруваннями наших пращурів, у ніч на Різдво активізовувались сили хаосу, всяка нечисть. Тому колядники одягали на себе маски, щоб злі сили їх не розпізнали, ходили по хатах і співали величальні пісні, відганяючи темну нечисть. Ці магічні відлякування та величання і звуться колядками, у них збережено суть уявлень про оновлення світу, а сам процес колядування — імітація космічного акту сонценародження. Колядники уособлюють предків роду, віщунів просвітлення, тому обрядова кутя, яка призначається і мертвим і живим, є жертвою, за допомогою якої можна здолати темні сили.


Перші християнські музичні композиції – це були канти та гімни. Церква довго боролася з впливами та залишками язичництва, тому співання колядок спочатку було заборонено під час богослужінь. Але люди творили пісні про народження Христа в різдвяний час, і ті пісні стали дуже популярними. Перші колядки були простими, їхніми авторами були селяни.
Найвідомішою та найулюбленішою колядкою всіх народів світу є «Holy night, Silent night» або «Свята Ніч, Тиха Ніч». Її склав Франц Ґрубер на вірші Йозефа Мора в 1816-му році. Ґрубер написав багато колядок та гімнів, але жодна з них не здобула такого світового успіху, як “Свята Ніч”. Її перекладено практично на всі мови, зокрема і на українську.

Можна й далі порівнювати як святкують Різдво різні народи світу, знаходити щось цікаве для себе в глибинах світової мудрості, приймати західні традиції, але як заповідав Великий Кобзар: «чужому навчайтесь і свого не цурайтесь». Спробуйте провести це Різдво по-українськи, і побачите, вам сподобається. Якщо захочете зустріти Різдво з друзями, то влаштуйте костюмовану вечірку, а образи можна взяти з відомої Гоголівської оповіді «Ніч перед Різдвом».


Бажаємо вам щасливого Різдва! Не забудьте про колядки та смаколики для рідних.

Автор: Катерина Синявська
джерела: http://barvinok.ucoz.net , народна мудрість:)

1 комментарий:

  1. Різдво по-українськи - незабутнє свято! Вертеп - надзвичайне дійство, доступне кожному бажаючому!
    Ще два дні і це свято буде в кожного.

    Із першою зорею один одному скажемо:
    - Христос народився!
    - Славімо Його!

    ОтветитьУдалить